Amikkel én találkozom

Logisztikai iparág Magyarországon

Logisztikai iparág Magyarországon

Szabadidős projekt - A teremtés szépsége

2024. július 05. - bthomyka

Egy ideje már porondon van egy nagyon jó barátom (akinél egyébként melóztam is, tizenéves barátság) részére egy egyszerű nyilvántartás, Google táblázat és Appsheet kombóval, ezt farigcsálom 1-2 hete.

A cimborának spedíciós vállalkozása van, kb kereskedelem a tevékenység, amihez a speditőrök támogatásához fabrikálok az elképzelései alapján egy apróságot.
Ez a vállalkozás is küzd azzal a problémával, hogy a munkaidő egy része elmegy a privát beszélgetésekre egymás között, na meg a munkafolyamatok egyes adminisztratív részeinek kihagyásával...

Nekem nem kell bemutatni, milyen az a munkafolyamat amit feleslegesnek érzünk, elhanyagoljuk, persze nem szándékosan, hanem inkább az időt sajnáljuk rá, de ha napi 2-3 óra jut a munkaidőből pofázásra, akkor szerintem nem kellene hogy elhanyagolt / hiányos legyen bármelyik munkafolyamat bármelyik része is....

Röviden kitérnék a rendszerépítésre, ugyanis ha itt túlgondoljuk, túlbonyolítjuk akkor az lesz nehézség, ha átcsúszunk dolgok felett akkor meg abból lesz majd hiányosság.... A tervezés és szervezés során modellezni is kell, persze mindent úgy, hogy tudjuk mit csinálunk, milyen eredményeket szeretnénk látni az egyes munkafolyamatok és/vagy részei kapcsán.
E vállalkozásban a tevékenység jól kidolgozott, kb mindenre kiterjedő "tananyag" áll rendelkezésre ami jól felépített és struktúrált, így aztán a munkafolyamatok is. Bármilyen kérdés vagy hiba esetén perceken belül rá lehet mutatni ebben a "tananyagban" a válaszra, vagy arra hogy ki milyen feladatot nem végzett el, vagy nem a "tananyag" szerint.

A cimbora nagyon jól építette fel az egészet (tizenvalahány éves spedíciós rutin, 30 éves vállalkozói tapasztalat), tehát elmondható hogy tudja mit tanít, mit kér, mit követel.

Szóval apró-cseprő hiányosságok melyeket egyes speditőrök okoznak, odáig vezetett hogy szükség volna egy könnyen és gyorsan kezelhető nyilvántartásra, melynek célja egyrészt az ügyfélhívások nyomonkövetése, illetve egyes részfolyamatok visszakövetése, úgy az egész napi rutin ezen részéből riportolás.
A fabrikált minialkalmazás teszi lehetővé a maga saját puritán módján, hogy egyrészt ne maradjon ki folyamat, másrészt miután lekezeltük a folyamatokat, ezekből egyszerű riportolás során egy tömbösített eredményhalmaz keletkezik majd. Ebből lehet látni például hogy mely napon mennyi kimenő hívásra került sor, azok milyen eredménnyel zárultak.
Eleddig a kontroll szóban és a nap végén egy összesítő forgalmi táblázatban volt megoldva, ám rendre hiányzott vagy késett a visszakövetés egy-egy feladat kapcsán, a már fentebb említett kényelem miatt....

Ennek kívánunk gátat szabni azzal, hogy a speditőröket a spirálfüzet helyett vagy mellett rákényszerítsük arra, hogy amit a minialkalmazásban látnak mint elvégzendő feladatot, azt végezzék el és "pipálják" is ki a megfelelő módon.
Ha azt veszem hogy a munkavállaló részéről ez is "mellőzhető" lehet, akkor mondhatom hogy nincs értelme addig amíg a fejekben nincs rend, viszont ebből a nyilvántartásból egyértelműen látszódni fog, mi az amit nem kezelt le, mi az amivel nem foglalkozott. R-go a kontroll és a számonkérés ettől kezdve célirányos, tényszerű és okszerű lesz.

Nem utolsó szempont a heti / havi riportolás a keletkezett adathalmazból, ami alapján pedig a cimborám fogja levonni a konzekvenciát, hol kell beavatkoznia a folyamatokba.

Mivel nekem a kereskedelemben az üzletkötés mint tudás egyrészt hiányosság, mitöbb nem vagyok kufár beállítottságú, ezért tavaly nekem is meg kellett értenem magát a tevékenységet ahhoz, hogy a spedícióba beletanuljak. Csak annyira mentem bele, amennyire a fuvarszervezés és autóirányítás mellett szükséges volt, így aztán van valami fogalmam a kapcsolódó ügyvitelhez, tudom mi az elvárás, mi a feladat, mit mérünk és hogyan.

Ezen ismeretek és a cimbora összefoglalója alapján aztán megrajzoltam az alapokat, aminek funkcióit már átalakítottam és újakat raktam bele, aszerint amit a bemutatókor átbeszéltünk.

Ma végre úgy hozta a sors (el ne kiabáljam), hogy nincs ami kiborítson vagy kibillentsen, a profession is csak a tegnapi, számomra releváns nyereményeket mutatja reggel óta, úgyhogy van agykapacitásom folytatni a minialkalmazás faragását.
Ez például olyasmi, ami mellett irodai vagy ipari zajokat képtelen vagyok elviselni, úgyhogy remélem egyik szomszédnak se most jut eszébe flexelni, kalapálni, fát vágni....
Nehéz lenne párosítani az ilyenkor szokásos relax-zenével, meg a teremtéssel. Nem olyan távol valami gyökér zuhogtat valami diszkózenét, de ez még nem zavaró. Ha az lesz, akkor (miután az udvaron ücsörgök) a kihelyezett JBL-ből szelíd hajtóműhangerővel keresek neki valami háromakkordos cigánybandát....

Miután az Appsheet sokszor hetekig kimarad az életemből, elvégre projekt jelleggel szoktam varázsolni ezt-azt, néha kiesik a tudáskupacból pár eljárás meg függvény, amiket nem minden nap használ az ember, ilyenkor meg emlékezés vagy utánaolvasás jön... Agytornának szerintem jó.
A teremtés szépsége pedig elégedettséget okoz, főleg amikor látom, érzem és tudom, hogy amit teremtek, abból másnak is haszna van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://logisztikaitthon.blog.hu/api/trackback/id/tr1118441053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása