Amikkel én találkozom

Logisztikai iparág Magyarországon

Logisztikai iparág Magyarországon

A kommunikáció hiánya...

2024. május 02. - bthomyka

...az egyik legfájóbb pont, sok-sok éve.

Március óta téblábolok itthon, rengeteg hirdetésre jelentkeztem, több helyre vakon küldtem önéletrajzot (ezt is újra kellene faragni külső tanácsra, de még nem jutottem el odáig), de csak kevés helyről jön visszajelzés.

Ami jött az nyilván nemleges válasz, de legalább jött.
Aki a profession oldalán hirdet, annak van lehetősége válasz-mailek írása helyett 1-2 kattintással tájékoztatni a jelentkezőket hogy "köszi de nem téged választottunk", mégsem veszik a fáradtságot a HR gyöngyei.

Külön kategóriaként kezelem a HR cégeket, ahol rendre megmutatkozik a natív bölcsészdiploma mint egyedüli képzettség, mindennemű szaktudás mellőzésével, de még affinitás sincs ahhoz, hogy legalább tudjuk, miről beszélünk, mivel foglalkozunk, mi az amivel mi értéket teremtünk (értsd HR-re, aki elviekben a megfelelő jelölteket vadássza össze a pozícióra).

Fájó pont amikor odáig süllyed a HR szakma, hogy puritán közvetítőként lép színre, neki ugyanis mindegy, a pénzét megkapja ha rajta keresztül választanak embert a nyitott pozícióra.
Legutóbb 2010 körül volt olyan, hogy egy hétnél többet ültem itthon munka nélkül, már akkor is ez volt a jellemző a közvetítők többségére: csak azt az igényt próbálták kielégíteni amit kértek tőlük, semmivel sem többet.

Legutóbbi példám amikor a facebook-on jön velem szembe egy ilyen HR cég hirdetése, miszerint valahonnan nyugatról ide települni kívánó fuvarozócég keresi leendő kirendeltségvezetőjét (nem így volt jelölve a pozíció).
Megragadva az alkalmat, írtam a kontaktnak, hogy ha már itt tartunk, szeretném felajánlani magamat és a tudásomat fuvarszervező, irányító vagy flottakezelő pozícióba, mert bármennyire is hihetetlen, ezekre is szükség lehet.

A válasz rövid volt és határozott: nincs módja továbbítani a jelentkezésemet olyan pozícióra, ami nem fogalmazódott meg... AJVÉ! Ha már akkor nem jutott eszünkbe tárgyalni a megbízóval, amikor a nyitni kívánt telephely vezetőjének kiválasztására fogalmazunk meg elvárásokat és hirdetést, legalább menet közben nem kérdeznénk meg? Legalább lássa a megbízó hogy fontos nekünk, főleg hogy Magyarországon az első telephelyét nyitná, szeretnénk tájékozódni a megbízó jö9vőbeni elképzeléseiről, milyen boldoggá tesszük hogy gondolunk a következő álláslehetőségekre...

Hasonló szituációkban (míg fuvarszervező voltam) az volt az alaptézis, hogy majd akkor foglalkozunk vele ha szükséges (mármint bármivel).

Tehát kijelenthetjük hogy jövőkép nulla, mindenki azon agyal, hogy mi van ma. Ma mit kell megoldanom. Ma. Holnap sehol, jövő hét meg főleg.

Az egyik kedvencem kommunikáció terén a TRENKWALDER. A Covid idején redukálta a létszámot és "a nagyszámú érdeklődést" képtelen volt napi szinten kezelni, így bevezette (és azóta is tartja) hogy a náluk leadott jelentkezésre egy automata mail érkezik, amiben kimondják hogy ez az egyetlen visszaigazolás, ha két héten belül nem keresnek, akkor tekintsd tárgytalannak.

Ennek egyetlen jó oldala, hogy legalább tudod, két hét múlva ezen nem kell rágódnod, nem kell kérdezni hogy mizujs a kiválasztási folyamatban.
Megkockáztatom, náluk landolt a legtöbb olyan jelentkezés, ami ment a kukába ha akár csak egyetlen feltétel is hiányzott részedről az elvárások közül (értsd végzettségek). Nekik is üzenném, az érettségi önmagában nem képezi és nem pótolja azt a tudást, amire logisztikában, fuvarozásban, flottakezelésben szükséges.
Régóta vagyunk papíralapú társadalom (a szó minden értelmében), miközben a körülöttünk lévő országok már régóta nézik a tudást is, a gyakorlatot, nem feltétlenül a középfokú végzettség az első szint amit meg kell ugrani.

Csak lexikális tudással érvényesülni egy gyakorlati szakmában, hát sok sikert .Amíg fuvaroztam, volt szerencsém nem egy irányítóhoz, aki egy nyomorék raklapot se látott, de még teherautó kerekét sem, és ő szervezte a fuvart. Azért tehette mert volt érettségije, ez volt feltétel a pozíció betöltéséhez.
Egy ilyen ember mire kinövi a hülyeségeket, eltelik másfél év, az ablakon kimegy a vállalkozástól pártízmillió forint, egy komplett parókára való haj hullik ki sofőrök fejéből.

Nem bántom a HR cégeket, félreértés ne essék, elvégre ők a megfogalmazott igények alapján keresik a potencionális jelölteket, csupán rávilágítok arra, hogy ez régóta lezüllött a puritán közvetítésre, a tudásfelmérés hiányára, az érintett vállalkozások tekintetében pedig érdekes következményekre.

Természetesen senki nem születik úgy, hogy mindent tud. Minden tanulható fogékonyság függvényében, de véleményem szerint nem ártana figyelembe venni azt a tudást, ami a magamfajtának megvan (hogy-hogysem) érettségi nélkül.

Szeretnék pozitív példát hozni: 2 hete találtam rá egy kimondottan logisztikai állásokra specializálódott HR cégre, ahova dobtam egy mailt 1-2 blogbejegyzésük kapcsán.
Az egyik társalapító abszolút nem vette se sértésnek, se támadásnak, mitöbb online meeting formájában ismerhettük meg egymást, odáig jutottunk hogy próbál rajtam segíteni.
Az az érzésem hogy miután a logisztikában él és dolgozik, tudja jól, hogy melyik cégnek milyen pozícióra milyen ember kell. Gondolokdik, számol, mérlegel, értékel, KOMMUNIKÁL, kérdez, tippeket és tanácsokat ad.
Érezzük a különbséget?

Nem gondolom hogy Lakatos Bendegúznak (Indul a bakterház) igaza van, amikor azt mondja, az a baja a világnak hogy nem tehénpásztorok kormányozzák, de kétlem hogy egyes, főként gyakorlaton, rutinon alapuló pozícióhoz elengedhetetlen lenne az érettségi. Biztos jó ha van, lásd paralelogramma, pitagorasz tétel és esetenként a görög kúltúra vagy a római birodalom mélyreható ismeretének hasznosítása a logisztikában és a fuvarozásban, bár ahol eddig dolgoztam, ezekre nem sűrűn volt szükségem, pedig megfordultam pár cégnél.

Az a rohadt balansz, ami nekem hiányzik, de nem tegnap óta. Talán pont ezért nem értem meg, hogyan sikerült az elmúlt 6-8-10 évben érettségi nélkül érvényesülnöm többféle pozícióban, most meg március óta kb semmi. Legyen ez az én bajom, nem szeretném ezt kiterjeszteni senkire sem.

A kommunikáció hiánya teljesen természetes lett, viszont akinek ez felróható, az érettségivel, sokszor diplomával rendelkezik... Te érted ezt?

A bejegyzés trackback címe:

https://logisztikaitthon.blog.hu/api/trackback/id/tr6818394991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása